Двамата направиха самопризнания и остават в ареста
Облечен в тениска с лика на Христо Ботев пристигна в съда единият от обвиняемите за нелегална търговия с оръжия, чиято схема бе разбита преди дни от ГДБОП.

Районния съд в Димитровград остави за постоянно задържане под стража двамата арестувани при акцията. 
 

съд оръжия обвиняеми


Разбиха схема за нелегална търговия с оръжия и боеприпаси при спецоперация в Хасковско (СНИМКИ)


Обвинението срещу задържаните мъже е за незаконно притежание на оръжия и търговия с тях.
 

съд оръжия обвиняеми



Сред откритите близо 300 оръжия има три автомата "Калашников" със 120 боеприпаса за тях, 6 пушки, част от които с оптичен прицел, 24 пистолета с боеприпаси, 10 броя револвери.
 


По думите на старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП – МВР, част от оръжията са били разглобявани и предавани на крайни получатели на части чрез спедиторски фирми. Събират се данни дали е имало последващ износ към чужбина.

Обвиняемите са от Димитровград - на 58 и 42 години, без криминални прояви и неосъждани, добави наблюдаващият прокурор Красимира Нейчева.

Адвокатът на единият от арестуваните съобщи, че довереникът му и другият обвиняем са направили самопризнания за извършените от тях престъпни деяния. Това потвърди и прокурор Нейчева, която обаче отказа да каже дали е вярно, че единият от обвиняемите е бивш полицай.

Има данни, че те са изкупували и деактивирани оръжия, които след това са преправяни или продавани на части. Вероятно оръжията и боеприпасите са били насочени основно към криминалния контингент в страната, като се смята, че с тях потенциално са щели да бъдат извършени тежки криминални престъпления.

Част от оръжията са със заличени номера и модели.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня