С общоградско хоро на централния площад "Свобода" в Хасково бе чествана 137-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Десетки се хванаха на народния танц под съпровода на оркестър "Колорит".

Празникът започна с отдаване на военни почести от караул от военното формирование 52 740. Последва тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин. Да сведат глава пред монумента бяха кметът на общината Станислав Дечев, заместник областният управител Мартин Узунов, официални лица, представители на политически и обществени организации, много кандидати за депутати.

"Съединението е празникът на победилата в сърцата революция", каза в словото си кметът Станислав Дечев. Това е сбъднатата мечта на целия народ, обединен около каузата "Единна и свободна България", добави той.

Довечера тържествата, които съвпадат и с Дните на Хасково, продължават с фолклорен концерт с с участието на Народен оркестър към община Хасково със солисти Фанка Койнарова и Росица Делева, ансамбъл "Хасково", ансамбъл "Южняче", ансамбъл "Златна Тракия", ансамбъл "Южняци" и ансамбъл "Китна Тракия". Гост-изпълнител ще бъде народната певица Илка Александрова.
 
БТА