С диригент от Израел свири димитровградският оркестър
С диригент от Израел свири димитровградският оркестър / Darik News, архив

Концерт с гост-диригента Нисим Алшех от Израел организира от 17 ч. днес в лятната градина на историческия музей и библиотеката Забавно-духовият оркестър на Димитровград. Елеонора Сталева и Ванина Костова са солистите, а любопитна подробност е, че диригентът Нисим Алшех  е емоционално свързан с Димитровград, тъй като е бил сред бригадирите, участвали в изграждането му.

Роден е във Видин. Когато е 7-годишен семейството се премества в София. Нисим Алшех завършва националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров". През 1949 г. с цялото си семейство се изселва в град Яфо, Израел. От 1950 г. е мобилизиран в духовия оркестър на израелската армия, където е в продължение на 5 години. След това преподава музика в училищата в Тел Авив и Яфо. През 1958 г. започва работа в град Беер-Шева (столицата на пустинята Негев - 3/4 от територията на Израел), където основава, изгражда и развива музикалното възпитание и образование в училищата и Института за учители по музика. Създава хорове в училищата, градски представителен хор, самодеен симфоничен оркестър и първия духов оркестър в гимназията. Три години по-късно е сред основателите на музикалната консерватория, където е помощник-директор, преподавател по цигулка, духови инструменти, теория и дирижира духов и струнен оркестър. Паралелно развива концертна дейност със създадените от него състави в град Беер-Шева и в цялата страна, а по-късно осъществява и турнета на фестивали в: Австрия, Германия, Холандия, Белгия, скандинавските страни, Унгария, Америка и Канада. През 1973 г. основава, професионален оркестър „Симфониета". През 1983 г. е назначен за директор на консерваторията в град Беер-Шева. Основава консерватории в градовете Нетивот, Офаким и Ерухам от пустинята Негев.

За цялата си дейност е награден с орден „Златната камила" и грамота от министъра на просветата на Израел. Почетен член е на съюза на духовите оркестри в Израел, има диплом от профсъюза на учителите там и от 1996 г. е почетен гражданин на Беер-Шева. От 2006 г. градският духов оркестър там носи името Нисим Алшех.