Димитровград, Родителски кооператив
Димитровград, Родителски кооператив / Родителски кооператив, Димитровград
Родителски кооператив учредяват в Димитровград
94646
Родителски кооператив учредяват в Димитровград
  • Родителски кооператив учредяват в Димитровград
Създаването на Родителски кооператив в Димитровград инициират майки от общината. Идеята е на Гергана Минчева, която я споделя в социалната мрежа и намира съмишленици. Вече са факт и първите срещи между тях- вчера и днес, като до момента над 10 семейства са заявили желание да се включат в учредяването и дейността на родителския кооператив. Гергана Минчева разказва, че такива съществуват в по-големите градове и чужбина, като димитровградските майки са проучили опитът им и считат, че тази форма за отглеждане на децата им е изключително ефективна най-вече заради активното участие на родителите в нея. Тепърва предстои среща с кмета на общината Иво Димов, за да го запознаят с идеята, като разчитат и на подкрепа за реализирането й.

Първи звънец за 413 първокласници в община Димитровград

Необходимо е да намерим подходящо помещение, родителският кооператив да наеме преподавател, като първоначално обмисляме някои от майките да му помагат, коментира Гергана Минчева. Теоретично сме проучили нещата от съществуващи кооперативи много добре, остава и да ги приложим на практика, но все още сме в съвсем първоначален етап, каза още тя. По думите й тази форма не дублира дейността на съществуващите детски градини, а по-скоро е тяхна алтернатива.

Гергана Минчева, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Родителският кооператив е неформално сдружение на родители и техните деца с нестопанска цел. Принципът на работа е в отглеждане на децата в среда близка до семейната, с педагог и или с други специалисти и активното участие на родителите под формата на дежурства и други дейности. Правилата, дейността и изпълнението им са решение на родителите. Те са тези, които набелязват целите, финансират ги и ги изпълняват, обяснява Гергана Минчева.
 
Идеята за родителски кооператив в Димитровград подкрепят и други майки, които искат семействата активно да участват в отглеждането, възпитанието и заниманията на детето си. Участниците в създадената за целта група в социалната мрежа към момента са над 100. Гергана Минчева и още три от майките чуйте в приложения файл.