ОУ "Славейков" с най-много първокласници в Димитровград
ОУ "Славейков" с най-много първокласници в Димитровград / Живка Тодорова
С различен час, а за някои и място, са тържествата за откриването на новата учебна година в димитровградските училища.

В 9:00 часа са тези за основните училища "Алеко Константинов" и "П.Славейков", както и в средните "Любен Каравелов" и "Васил Левски". Половин час по-късно - в ПМГ "Иван Вазов", ОУ "Димитър Матевски" в Меричлери, Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", ОУ "В.Левски" в Ябълково, ОУ "Христо Ботев" в Крепост и ОбУ "Св.Св.Кирил и Методий" в кв.Черноконево. В 10 ч. стартира тържествено новата учебна година в ОУ "Хр.Смирненски" в Радиево, ОУ "П.К.Яворов" в кв."Изток" и ПЕГ "Д-р Иван Богоров".

Заради ремонтите в дворовете на 6 димитровградски училища тържествата на някои ще са на различни от обичайните места. "П.Славейков" ще посреща учениците на северния вход, като за целта ще бъде затворена за движение улица "Д. Димов". В ПМГ „Иван Вазов“ празникът ще е пред главния вход на училището. СУ "Васил Левски" ще се съберат в градинката пред паметника на Апостола, а ПЕГ „Д-р Иван Богоров“- на входа на парк „Вапцаров“.

413 първокласници ще прекрачат за първи път днес училищния праг днес в община Димитровград. Най-малките ученици са разпределени в 21 паралелки на 10 училища.

Най-много са първокласниците в ОУ „Алеко Константинов”- 115, а с един по-малко в ОУ „Пенчо Славейков”, като и в двете паралелките първи клас са по пет. В ОУ „Алеко Константинов“ днес гост на тържеството ще бъде кметът Иво Димов, а в ОУ „Пенчо Славейков“- председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева, която изпраща там и първокласник.

Удари първият звънец за 3234 първокласници

В СУ „Л.Каравелов” 59 първокласници са разпределени в 3 паралелки. 35 в две паралелки са в ОУ „П.К.Яворов”. По една паралелка първокласници посрещат в СУ „Васил Левски”, ОбУ „Св. Св. Кирил и Методий” и училищата в град Меричлери и селата Крепост, Ябълково и Радиево.

Освен буквар и набора от помагала, първокласниците по традиция ще получат подарък от кмета на общината, като инициативата е за пета поредна година всички. Тази от администрацията са избрали книжката "Ученик съм вече", която ще получи всеки първокласник в община Димитровград с пожелание от кмета Иво Димов.

4 102 са учениците в община Димитровград, за които днес бие първият училищен звънец. 192 са паралелките. Най-много- 719, са възпитаниците на ОУ „Славейков“, следвано от другото основно училище „Алеко Константинов“ с 698 ученици. Най-малко- едва 97 в 7 класа, са н радиевското училище „Хр. Смирненски“.