Ремонтирания театър и социална пералня открива министър Тотю Младенов в Димитровград
Ремонтирания театър и социална пералня открива министър Тотю Младенов в Димитровград / DarikNews, архив

Обновената с ремонт по проект „Красива България” сграда на димитровградския театър и социалното предприятие „Обществена пералня”, създадено  по ОП „Развитие на човешките ресурси” ще открият днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и кмета Иво Димов, съобщават от администрацията му.

За 11 ч. е насрочена церемонията в общинския драматичен театър „Апостол Карамитев”. Ремонтите по сградата му са на стойност 113 212 лв., като половината от средствата са от общинския бюджет, а останалите- по проект „Красива България”. Докладната внесе общинският съветник Калина Монева от комисията по култура на местния парламент, чиято бе идеята. Ремонтът стана наложителен след като миналата зима протече покривът на театъра, който догодина ще чества 60-годишнината си. Със средствата по „Красива България” той бе ремонтиран. Сменени са дограмите и е боядисана фасадата.

Социалното предприятие „Обществена пералня” е второто от този род в община Димитровград. Проектът е на стойност 295 533.48лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. В него са заети 12 души от 3 целеви групи- хора с увреждания, от малцинствата и трайно безработни. 6-членен е персоналът, като на граждански договори са заети и двама специалисти- социален работник и психолог. Закупено е оборудване за всички дейности на пералнята- сортиране, пране, сушене, гладене, сгъване, опаковане и доставка на прането. 2 са машините, които работят на пълен капацитет- всяка по 100 кг дневно. Обществената пералня работи вече трети месец и към момента обслужва всички детски заведения в Димитровград, както и социалните центрове. 16 месеца е продължителността на проекта, като идеята е след финала му социалното предприятие да продължи да функционира, като общинско, да осигури защитена заетост на назначените там, както и да започне своя стопанска дейност, припомни директорът Мария Делчева.