Разпъват и палатки в лагера за бежанци в Харманли
Разпъват и палатки в лагера за бежанци в Харманли / netinfo

В бежанския лагер в Харманли вече разпъват и палатки, потвърди преди минути директорът Жельо Желев. Засега не е ясно колко точно са палатките. Освен това се твърди, че има известни затруднения и с намирането им.

Завчера стана ясно, че лагерът е останал без ток. Сирийците палят огньове между фургоните, за да се топлят. Генераторът, който трябва да осигурява енергия на фургоните, всъщност може да осигури електричество само за един-два фургона. Оказа се, че той се пуска, само когато трябва да се стопли вода за децата, за храна и за къпане. През останалото време бежанците палят огньове между фургоните.

Проблемът с електрическата енергия в бежанския център е свързан със собствеността на терена. В момента той е собственост на Министерството на отбраната и тя трябва да се прехвърли на Агенцията за бежанците. Едва тогава електроразпределителното дружество ще има възможност да изгради трансформатор, който да захранва безпроблемно целия лагер. Въпросът с прехвърлянето на собствеността трябва да бъде уточнен с решение на Министерския съвет.