Оръжия и боеприпаси в особено големи количества са били открити в Хасковско, съобщи окръжният прокурор Иван Стоянов. Разследващите са открили, че става въпрос за схема за нелегална търговия.

Оръжията са намерени при множество претърсвания, по-голямата част от които са били в Димитровград. В разследването са използвани и Специални разузнавателни средства.
 

оръжия Димитровград
МВР


По случая има задържани две лица български граждани, които са привлечени като обвиняеми. Откритите оръжия са общо около 300, като част от тях са със заличени номера и модели.

Незаконни оръжия са иззети от частен дом в шуменско село

Сред тях са три автомата "Калашников" със 120 боеприпаса за тях, 6 пушки, част от които с оптичен прицел, 24 пистолета с боеприпаси, 10 броя револвери.
 

оръжия Димитровград
МВР


По думите на старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП – МВР, част от оръжията са били разглобявани и предавани на крайни получатели на части чрез спедиторски фирми. Събират се данни дали е имало последващ износ към чужбина.
 

оръжия Димитровград
МВР



Операцията на ГДБОП е проведена в Димитровград, Хасково и София.
 

оръжия Димитровград
МВР



Първоначално задържаните са били четирима души, но доказателства са събрани за извършени престъпления от две от лицата. Обвиняемите са от Димитровград - мъже на 58 и 42 години, без криминални прояви и неосъждани, добави наблюдаващият прокурор Красимира Нейчева.

Иззеха оръжия, патрони, пари и наркотици при мащабна акция
 

оръжия Димитровград
МВР



Има данни, че те са изкупували и деактивирани оръжия, които след това са преправяни или продавани на части. Вероятно оръжията и боеприпасите са били насочени основно към криминалния контингент в страната, като се смята, че с тях потенциално са щели да бъдат извършени тежки криминални престъпления.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня