Първият в страната автомат за смет вече е в Димитровград
Първият в страната автомат за смет вече е в Димитровград / Darik News

Първият в страната автомат за рециклиране на отпадъци вече е монтиран в Димитровград на паркинга до бившето АПК. Машината, която ще работи с метал, стъкло и пластмаса, все още не действа. Това ще се случи от средата на октомври, когато се предвижда специален хепънинг за старта й. Тогава ще бъде обявено и какви ще са стимулите за граждани, които я използват.

Първият в страната автомат за смет вече е в Димитровград
netinfo

Теренът за монтирането й бе определен с решение на общинския съвет миналата година. Преди това местният парламент подкрепи принципно инициативата по предложение на съветника Иво Георгиев, който е и председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България. Идеята не е да печелим от тази машина, а да възпитаме у хората и най-вече в младото поколение навици за разделно събиране на отпадъците, коментира той. 

Доставката на автомата е по пилотен проект на Асоциацията на рециклиращата индустрия, финансиран с 50 000 лв. от Глобалния екологичен фонд в България. Експериментално освен в Димитровград такава машина ще има и София.

 

Първият в страната автомат за смет вече е в Димитровград
netinfo

Автоматите са със специален софтуер, който разделя опаковките по видове и дори може да разпознава каква марка напитка е имало в изхвърлената бутилка. Отпадъците, различни от пластмасови бутилки, метал или стъкло,  ще се връщат обратно. За минута системата може да обработи 42 опаковки, а след сортирането им те се пресоват и може да побере отпадъци колкото 12 контейнера за разделно събиране, обясниха преди време от асоциацията.