Проекта за паметник на Апостол Карамитев обсъжда Ротари в Димитровград
Проекта за паметник на Апостол Карамитев обсъжда Ротари в Димитровград / DarikNews

Проекта за паметник на актьора Апостол Карамитев, чието име димитровградският театър носи, ще обсъжда тази вечер местният Ротари клуб, който финансира начинанието. 37 000 лв. за целта бяха събрани от ротарианците на благотворителен бал в края на месец март. Проектът и изработването на монумента от бронз да бъде възложено на скулптора Петър Панчев решиха още членовете на клуба. Петър Панчев е автор на композицията „Кръстопът”, разположена на тротоара пред дома-музей „Пеньо Пенев”, на Лицо в Хасково и редица други творби. Той е представил в снимки проекта си, като идеята му е композицията да има връзка с театъра и да показва актьора в роля от постановка. Членовете на Ротари клуба обаче предпочитат мемориалът да е по-реалистичен, да показва човека, българина Апостол Карамитев, за да е лесно разпознаваем, съобщи кметът на общината Иво Димов на среща с дейците на културата в града.

На ротарианското събиране тази вечер по този повод ще присъстват скулпторът Петър Панчев и директорът на театъра Тодор Боянов, потвърди новият президент на димитровградския Ротари клуб д-р Георги Тонев. Той пое първенството в организацията на 1 юли от Митко Генов. 32 са членовете на местната структура. Предстои тази вечер да бъдат обсъдени вариантите за паметника и евентуално да приемем решение, коментира д-р Тонев. Вариантите за монтиране на бронзовата фигура и откриването са това да се случи или в края на тази година или за международния ден на театъра 27 март догодина, когато общинският „Апостол Карамитев” връчва традиционната си награда „Любимец 13” на актьор от гостувала на негова сцена постановка, избран от публиката.

Проекта за паметник на Апостол Карамитев обсъжда Ротари в Димитровград
netinfo

На заседание миналия месец местният парламент определи мястото за монтиране на паметника- в градинката източно от сградата на общинския драматичен театър „Апостол Карамитев”, до пощата. Следва главният архитект да одобри схемата, след съгласуване с Общинския експертен съвет по устройство на територията.