Изборите за нов Общински съвет в община Хасково приключиха. Всички 152 секционни комисии вече са затворени, съобщи заместник-председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Десислава Филипова - Костова.

До изборите в южния областен център се стигна след като на две инстанции административните съдилища касираха вота от 29 октомври 2023 г. по жалба на шест партии и коалиции. Днес право на глас имаха 77 049 души от общината. Гласуваше се в 152 секционни комисии. Кандидатите за новия орган на местното самоуправление, който се състои от 41 съветници, са 333 от 15 партии и коалиции.

В днешния ден имаше няколко устни жалби за нарушения на изборното законодателство, уточни Филипова - Рангелова. Те са били за незаконна агитация, лишаване на право на гласуване и подаден вот в подвижна секция, без такъв да е заявен. Всички сигнали са счетени за неоснователни от ОИК. От всички 135 секции с машини, само в една гласуването бе преустановено заради излязла от строя техника, но проблеми с устройствата имаше в още няколко.

Засега липсват данни за крайната избирателна активност на вота. Към 16:00 часа тя беше 24,86 процента. От ОИК определиха изборния ден като спокоен. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Грудев, БТА