Приеха Бюджет`2016 на Община Хасково
Приеха Бюджет`2016 на Община Хасково / netinfo
Приеха Бюджет`2016 на Община Хасково
83915
Приеха Бюджет`2016 на Община Хасково
  • Приеха Бюджет`2016 на Община Хасково

Бюджетът на Община Хасково бе приет днес на извънредно заседание от общинските съветници. Бюджетната рамка за тази година е 54 016 001 лв. 30 170 759 лв. от тях са държавни приходи, останалите са общинска отговорност. 8 171 000 лв. от общинската част са данъчните приходи.

В разходната част 25 милиона тази година са предвидени за образование, 1 милион и 840 хиляди - за здравеопазване. 40 000 лева ще бъдат отпуснати за финансиране на ин витро процедури. 30 000 са предвидени за представителни разходи за кмета, 15 000 - за Общинския съвет.

Иван Станчев от групата на БСП попита защо се обсъжда бюджет, преди да се е приел отчет за бюджета за миналата година. Той предложи още абонаментните карти на пенсионерите да бъдат намалени. И още: за субсидията от 40 000 лв. за различните клубове - на пенсионера, на слепите и диабетоболните, на дейците на културата и т.н., да бъде изготвен критерий, за да бъдат средствата максимално справедливо разпределени - т.е. всеки клуб да получи пари според нуждите си.

Кметът Беливанов взе отношение и по трите предложения. Той заяви, че отчет на всяка цена ще бъде представен, но че информацията от предното ръководство на общината е доста оскъдна, разпиляна, общината постоянно търпи санкции за нередности при изпълнявани тогава проекти. Той каза още, че е проведена среща с превозвачите и тепърва ще се подписва споразумение, но картите за различните линии не са еднакви и трябва първо да се уеднаквят и тогава да се види с колко точно ще бъде намалението. Той увери също така, че всеки клуб ще получи субсидия точно според нуждите си.

Съветникът Георги Пеев от групата на Коалиция за Хасково посочи една грешка в спортния календар за 2016-а година - там е посочен турнир по вдигане от лег „Антон Иванов”, а е трябвало да пише Антон Колев - става дума за загиналия през 2012 година абитуриент. Той запита още защо за „Екопрогрес” е предвиден компютър за 3 500 лв., като за библиотеката пише - компютри общо за 2 000 лв. И тук кметът Беливанов взе отношение, като каза че грешката в спортния календар ще бъде поправена, а на другия въпрос ще отговори писмено.

В крайна сметка бюджетът на общината бе приет с 35 гласа „за”, един „въздържал се” и 0 „против”.

Какво още се изговори в сесийната зала - в звуковия файл: съветника от БСП Иван Станчев, Димитър Шалапатов от ГЕРБ, Гинка Райчева от Коалиция за Хасково, Георги Пеев от Коалиция за Хасково, Антон Иванов от ГЕРБ и кмета Добри Беливанов: