Представят изложба и книга за Багряна в галерия Чурчулиев
Представят изложба и книга за Багряна в галерия Чурчулиев / netinfo

Изложба на националния литературен музей, посветена на 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна, ще бъде открита от 17.30 ч. днес в димитровградската художествена галерия. „Как ще спреш ти мене- волната…” е мотото на експозицията, която ще представи директорът на музея Катя Зографова. В галерия „Петко Чурчулиев” тя ще презентира и своята книга "Играещата със стихиите.Елисавета Багряна", която е плод на 20-годишно изследване.

Първият раздел – „Звездната“ Багряна, предлага философски прозрения, както и точни съпоставки със стила на нейни съвременници: Атанас Далчев, Никола Фурнаджиев, Гео Милев, Теодор Траянов. Интересни подробности предлагат разделите „Играещата със стихиите“ (Багряна и Бретан), „Летящата“, „Словенският сюжет“, „Голямото приятелство е възможно на Балканите“, „Бродницата и Босяка“ (Багряна и Матвей Вълев), „Бразилският тайнопис Багряна – Петър (Педру) Русев“ и др. Не е пропусната сбирката „Пет звезди“, както и поведението на Багряна след 9.ІХ.1944 г., като е спазена историческата обективност и документалност. Разкрити са неизвестни или забравени детайли от живота в България в средата на ХХ век и това е приносен момент в книгата, пише литературният критик Йордан Василев.

 

Във втората част на книгата са включени писма на Багряна, както и писмата до нея от Иван Мешеков, Петър Увалиев, Жорж Папазов, Николай Лилиев, проф. Роже Бернар, чешкия дисидент Лумир Чиврни, Изидор Цанкар, Десанка Максимович, акад. Дмитрий Лихачов и др.