/ БТА
Кметът на община Хасково Станислав Дечев предлага Общината да се откаже от иска си към "Българска банка за развитие" (ББР), по който на две инстанции е спечелила сумата от над 48 000 лева, за да извлече много по-голяма полза.

Това съобщи Дечев на пресконференция преди заседанието на местния Общинския съвет на 22 декември, на което предложението трябва да се разгледа.

Одобриха на първи етап за финансиране 39 проекта на местната култура в Хасково

"От една страна, Общината е осъдена да плати на изпълнител по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради за извършено енергийно обследване на четири сгради, които са били включени в програмата, но не са били финансирани", поясни Дечев.

По същото дело Общината е предявила обратен иск срещу "Българска банка за развитие". Сега тези четири сгради получават финансиране, но условието е да бъдат прекратени сключените договори за финансиране по програмата за саниране.

"ББР обаче отказва да сключи споразумение за прекратяване на тези договори с мотив, че се водят съдебни дела. След проведени разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството общината бе уведомена, че ще получи финансиране за въпросните четири жилищни блока с 408 апартамента, само ако направи отказ от иска си", посочи Дечев.

Той подчерта, че по този начин санирането ще стане възможно и така ще може да се получат към шест милиона лева за енергийното обновяване. "Освен тези кооперации, Общината има възможност да санира още шест одобрени жилищни блока", добави Дечев. 
Николай Грудев, БТА