Предлагат маестро Доцо Вътков за почетен гражданин на Димитровград
Предлагат маестро Доцо Вътков за почетен гражданин на Димитровград / Darik News, архив

Дългогодишният диригент на общинския забавно-духов оркестър в Димитровград Доцо Вътков да бъде удостоен със званието почетен гражданин предлага в докладна до местния парламент кметът Иво Димов.

Маестро Доцо Вътков е роден в с. Брегаре, Плевенско, на 19 февруари 1935 г. През 1955 г. Вътков се дипломира в Учителския институт в Плевен и започва работа като учител по музика в мъжката гимназия. През 1966 г. завършва Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, а на следващата - инструменталния. Той е сред големите и уважавани диригенти и композитори в България. В продължение на 18 години е диригент на Представителния духов оркестър на Ансамбъла на Строителни войски, където работи с едни от най-добрите изпълнители в страната. От 22 години ръководи Забавно-духов оркестър Димитровград. Работи с имена, като Видин Даскалов и Жул Леви. Благодарение на неуморимия му дух и енергия оркестърът се запазва и развива през годините, е записано в докладната.

Доцо Вътков е в основата за утвърждаването на Есенните музикални дни, които се провеждат ежегодно през октомври в Община Димитровград. Благодарение на личния му принос и висок авторитет сред музикалните среди участници в тях са имена, като Милчо Левиев, Вики Алмазидо, Борислав Йоцов, клавирно дуо проф. Дора и Атанас Славчеви, Анелия Шуманова, Орлин Горанов, Стефка Оникян, Аделина Кънева, Марчо Апостолов, акад.Петко Радев, проф.Жени Захариева, проф.Петър Льондев, Перкусионен ансамбъл Плевен и много други.

Доцо Вътков възражда стотици музикални произведения на български композитори. Автор е на десетки хорови произведения за женски и смесен хор, собствени хора и ръченици. Аранжира пиеси за духов оркестър и симфонични произведения за такъв. Създател на певчески хорове и оркестри. Дейно работи за утвърждаването на българската музикална култура в Димитровград. Създател е на детските духови оркестри в Плевен и Севлиево. В момента активно работи по такъв и в Димитровград. Споделя идеята за учредяването на нови творчески формирования и нови творчески продукти, за обновяване на съществуващите формации и обогатяване на духовния живот, аргументира се още кметът на Димитровград.

Доцо Вътков е отличаван многократно на различни музикални фестивали у нас и чужбина - Белгия, Франция, Холандия, Северна Корея и др. Гост-диригент на почти всички духови оркестри в България. Жури на множество конкурси и фестивали.

През 2010 г. е удостоен с наградата на Община Димитровград за деец на културата. Носител на ордените „Кирил и Методий“ – I и II степен, медал „Св. Климент Охридски“, „Златна лира” на Съюза на българските музикални и театрални дейци, два пъти е отличник на Министерството на културата.

За Димитровград е изключителна чест, че името му се свързва с нашия град и предлагам в навечерието на своята 80-годишнина маестро Вътков да получи своето заслужено признание. Наред с постиженията си на музикалното поприще и с личния си морален пример Доцо Вътков заслужава да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Димитровград”, пише кметът Иво Димов.