Пребилите до смърт старец в с. Свирково остават в ареста
Пребилите до смърт старец в с. Свирково остават в ареста / Дарик радио-Хасково

В ареста с най-тежката мярка за неотклонение остават и петимата младежи от симеоновградското село Свирково, обвинени за смъртоносния побой над 72-годишния Господин Стайков, определи днес Хасковският окръжен съд.
16-годишните Георги, Христо, Божидар, Красимир  и 18-годишният Александър са обвинени, че са ограбили старица и са му нанесли тежка телесна повреда – счупване на черепа, от която е починал.
Заради ненавършено пълнолетие на четирима от задържаните, мярката им за неотклонение, бе гледана от съда при закрити врата.


Петимата бяха арестувани в края на миналата седмица, след като преди това на два пъти ограбили от самотно живеещия възрастен мъж общо 510 лева- първоначално от къщата му 390 лева и още 120 лв. в деня на нападението. Те влезли в стаята му, докато спи.
Двама от групата – Красимир и Александър, останали отвън да пазят, а останалите трима влезли вътре. Единият от младежите ударил Стайков с дървена греда в главата, след което излязъл с останалите. През прозореца проследили реакциите на жертвата си. Щом се събудил, отново влезли в стаята и започнали да хвърлят по него дървени плоскости, свалени от близкия навес. Александър и Красимир отново останали вън и затова обвиненията към тях са за помагачество на тримата извършители. Мъжът излязъл на двора, а през това време обвиняемите влезли в стаята, намерили портфейла му, от който взели 120 лева, след което си тръгнали. На следващия ден трупът на Господин бил открит от негов съсед.


В кулоарите на съда днес стана ясно, че защитата на непълнолетните е поискала мярка за неотклонение „надзор на родител”, а Александър да остане под домашен арест с право да посещава училище, тъй като бил пред завършване на средното си образование и му предстоял абитуриентски бал. Младежите признали, че са ограбили стареца, но обяснили, че не са искали да го наранят.


„Петимата са демонстрирали упорита престъпна воля, упражнена на беззащитен и самотен възрастен човек. Затова на този етап всички трябва да останат задържани под стража”, мотивира решението съдия Боряна Бончева решението. То може да бъде обжалвано пред пловдивския Апелативен съд на 5 май.