/ Дарик Хасково
Пожарът в Хасковско е овладян
102154
Пожарът в Хасковско е овладян
  • Пожарът в Хасковско е овладян
Напълно овладян е големият пожар между трите хасковски села Брягово, Родопи и Любеново. Огънят обхвана над 8000 дка, от които 4300 дка горски държавен и общински фонд.

Голям пожар пламна в местност близо до хасковското село Брягово (ВИДЕО)

В продължение на 3 дни за овладяването му на терен работиха екипи на пожарната, военни от хасковското формирование, служители на горското и доброволци от близките села. Вече е ясно, че огънят е тръгнал от нерегламентирано сметище в покрайнините на село Брягово, където 39-годишен мъж запалил изхвърлени стари дрехи.

Прокуратурата има заподозрян за пожара в Хасковско

Мъжът не е осъждан и не е криминално проявен. Настанен е в болнично заведение за изследване на здравословното му и психическо състояние.

"Пожарът е овладян. Опасност за развитието му оттук нататък смятам, че няма. До тъмната част на деня ще останем на дежурство, все пак да имаме някакъв контрол върху периметъра, след което всичко окончателно приключва. Няма засегнати къщи, стопански постройки, имоти на хора и други. Нито за момент не е имало опасност за населението", каза директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Вълчев.

Дарик Хасково

Той апелира в следващите дни хората да бъдат изключително внимателни с ползването на огън на открито. Тези, които извършват земеделска работа, особено чистенето на пасища, което е рискова операция в този район. Ако нямат друга възможност да прекратят, то поне да го правят рано сутрин, докато е по-тихо времето, ако е ветровито в никакъв случай.

Дарик Хасково

"Паленето на открито вече е опит да се предизвика сериозна ситуация. Такава каквато видяхме. От съвсем дребно пламъче виждате до какви размери се стигна и колко ресурси ангажирахме", добави още Вълчев.