Помен за душите на починалите в първата Голяма Задушница за годината
Помен за душите на починалите в първата Голяма Задушница за годината / Дарик радио-Хасково, Архив

 

Днес отбелязваме първата Голяма Задушница през годината, в деня преди Месни заговезни. На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях. В София до гробищните паркове ще бъде осигурен допълнителен транспорт.

На Голяма Задушница се приготвят варено, подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос.

Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Голяма задушница винаги е в деня преди Месни Заговезни.

От Столична община информират, че за улеснение на столичани в София се разкриват допълнителни линии на градския транспорт.

„От кв. "Иван Вазов" до кв. "Орландовци" се пуска допълнителна трамвайна линия с четири броя мотриси. От ж.к. "Борово" до "Орландовци" се пускат допълнителни линии с четири броя мотриси. Трамвайна линия 18 ще работи с увеличен брой коли. Тролейбусна линия 9 също ще работи с увеличен брой коли. Ще бъдат пуснати допълнителни коли за автобусна линия 83, 108 линия, по 63 линия, по 64 линия. Автобусни линии с номера 18 и 20 също ще бъдат с увеличен брой коли, 260 линия също", обясни Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност.

В понеделника след Голяма Задушница започва Великият пост.