Откриват ремонтираните по проект библиотека и музей в Димитровград
Откриват ремонтираните по проект библиотека и музей в Димитровград / DarikNews.bg, Архив

Ремонтираните по проект на стойност 444 099,97 EUR библиотека и музей в Димитровград ще бъдат открити официално днес от кмета Иво Димов. Общината финансира обновяването на лицевата фасада на сградата, за което по проекта не бяха предвидени средства и обновяването и реконструкцията на лятната градина. Проектът „Съхраняване на културната идентичност на Димитровград в съвременния общоевропейския контекст чрез достъпност на Комплекс Музей – Библиотека и превръщането му в културен център“ стартира през месец април 2015 г. съгласно подписан договор за безвъзмездна финансова помощ между Министерство на културата и Община Димитровград по Програма „Културно наследство и съвременно изкуство“ в рамките на Меморандума за разбирателство относно изпълнението на ФM на ЕИП, подписан между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Основната идея бе превръщането на Комплекс Исторически Музей – Градска Библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград в иновативен и достъпен за всички културен център, коментират от общината.

По проекта са изпълнени и строително-монтажни работи за улесняване достъпа до комплекса на хората с увреждания- монтирани са рампа и външен асансьор, подобрена е достъпността на помещенията в комплекса с масов обществен достъп, закупено е оборудване - интерактивни технологии и са въведени интерактивни услуги, монтиран е информационен екран, изработване са 3 интернет страници -  на Исторически музей, на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и на проекта, разработен е интерактивен пътеводител, който представя постоянната експозиция на музея и библиотечните фондове, който ще е достъпен онлайн на трите сайта и на информационния киоск в музея и в библиотеката, закупени и инсталирани са 2 информационни сензорни киоска- по един в музея и в библиотеката, които да служат за водач на всички библиотечни, музейни зали и експозиции, издаден и представен бе    каталог „История и обичаи на ромското население” и е създадена виртуалната фотоизложба „История и обичаи на ромското население”, за която се издава и каталогът, отчитат от община Димитровград.

Откриват ремонтираните по проект библиотека и музей в Димитровград
netinfo

 

Библиотеката и музеят отвориха врати за посетители на 6 юни, след 5-месечния мащабен ремонт. Малко след това стартира и преобразяването на т. нар. лятна градина, в която са оформени четири къта с пейки и озеленяване, изградена е рампа за хора с двигателни проблеми, поставена е нова настилка под формата на цветна мозайка от български шевици, намален е шадраванът, за да се осигури повече място за публиката при различни творчески прояви.  Реконструкцията на лятната читалня и обновяването на лицевата фасада на целия комплекс, което приключи малко по-рано, бяха финансирани със средства от общинския бюджет на Димитровград.