Откриха посетителски център по проекта за управление на отпадъците
Откриха посетителски център по проекта за управление на отпадъците / netinfo

Посетителски център по проекта „Интегрирано управление на отпадъците в регион Хасково" бе официално открит днес в малкия бизнесцентър. В него гражданите ще могат да получават всякаква информация, свързана с управлението на отпадъците в а общината. Освен това ще бъде разкрита галерия с табла, на които ще фигурират диаграми и анализи на свършеното до момента по проекта.

Проектът „Интегрирано управление на отпадъците в регион Хасково" за безвъзмездно финансиране чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 година" стартира в края на декември миналата година със сключване на договор между община Хасково и Министерството на околната среда и водите. Програмата е съфинансирана от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие на ЕС с 1 253 000 лв. Стойността на националното финансиране е 188 000 лв.. Срокът на изпълнението на договора е 2 години - до 29 декември 2010 година.

Целта на проекта е община Хасково да подготви разработването и реализацията на последващ инвестиционен проект за изграждане на Регионален център за неопасни отпадъци край село Гарваново и на Регионална инсталация за рециклиране на строителни отпадъци в местността „Кара Ямач". Разширението на регионалното депо е наложително, тъй като сега съществуващото ще изчерпи капацитета си през 2012 година. С реализацията на разширението ще се подобри инфраструктурата за третиране на битовите отпадъци, чрез разделно събиране, сепариране и компостиране.

Днес бяха представени и първите две фирми, спечелили две от 6-те обявени обществени поръчки по проекта - „Консорциум Еко Авалон" и „БТ - Инженеринг".