/ dariknews.bg, архив
С нови животоподдържащи инкубатори за недоносени бебета разполага от днес АГО-Хасково. Високотехнологичните апарати идват след участието на хасковската болница по проект, изпълняван от министерството на здравеопазването. Неговата основна цел е да допринесе за намаляване броя на децата с вродени заболявания и снижаване до минимум детската смъртност в страната.

Друга задача на проекта е подобряване на качеството на неонаталните грижи чрез модернизация на съответните отделения. Така за лечебното заведение в Хасково са закупени и доставени - инкубатор за интензивни грижи за новородени и недоносени деца,  Инкубатор за специални грижи за новородени, един транспортен инкубатор с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия за новородени деца, две инфузионни помпи, монитор за основни жизнени функции с пулсо ксиметър и лампа лампа за фототерапия.

В изпълнение на проекта четирима от специалистите по акушерство и гинекология при „МБАЛ- Хасково” АД в момента преминават обучение в областта на феталната морфология. В обмена на добри практики вземат участие и двама експерти по ултразвук в акушерството от Норвегия.