От пожарната предупреждават: Ударното разчистване на пасища може да ни подпали
От пожарната предупреждават: Ударното разчистване на пасища може да ни подпали / Darik News, архив

Проверки за разчистени пасища на земеделски стопани, заявили получаването на снубсидии, започват от разплащателната агенция. В тази връзка масово се разчистват терени, при което не се вземат необходимите предпазни мерки и има голям риск от възникване на сериозни пожари по непредпазливост, алармират от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

В дните преди проверките стопаните започват разчистване на пасищата, които често са на трудно достъпни места, далеч от асфалтови пътища и при запалване в подобен участък може пламнат гори и къщи по селата, предупреждават от пожарната. За пример сочан последните няколко дни, в които при 4 подобни пожара изгоряха близо 400 дка в Меричлери, Студена, Левка и Костур.

От областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят също, че санкциите при установено запалване са до 2000 лева, а при нанесени щети случаят се поема от разследващите органи, като при доказана вина може да се стигне и до лишаване от свобода. Ако стопанин е причинил пожар докато разчиства пасища той няма да получи и субсидиите от разплащателната агенция, допълват от пожарната и призовават за бдителност и стриктно спазване на противопожарните разпоредби и мерки.