Окръжният съд: Църквата в Узунджово е собственост на Община Хасково
Окръжният съд: Църквата в Узунджово е собственост на Община Хасково / © Dariknews.bg, архив

Храмът "Успение Богородично" в хасковското село Узунджово е собственост на Община Хасково. Това гласи решение на Хасковския окръжен съд от 18 юли. Искът бе предявен от църквата с мотив, че сградата и земята се владее от нея от началото на ХХ век, откогато са започнали и богослужения в храма.

В срока за отговор е постъпил такъв от ответника - Община - Хасково, в който се посочва, че искът е неоснователен, тъй като имотът никога не е бил предоставен на Българската православна църква. Той е бил предоставен безвъзмездно от държавата с указ на княз Фердинанд през 1900 година на Узунджовската селска община.

По-късно, с настъпилите промени в законодателството, е станал държавна собственост, а след влизане в сила на ЗОС - отново е общинска собственост, т.е. на Община - Хасково. В мотивите на Общината се казва, че ищецът не е могъл да придобие право на собственост върху имота на основание давностно владение, тъй като е съществувала забрана за придобиване право на собственост върху държавни и общински имоти през целия период от предоставянето на имота от държавата на селската община с. Узунджово и до момента.

В крайна сметка съдът отхвърля предявения от Църква „Св. Успение Богородично" в село Узунджово иск като неоснователен.

Решението на ХОС може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.