съд Хасково
съд Хасково / Дарик радио, Архив
бившият кмет на Хасково в съда
94747
бившият кмет на Хасково в съда
  • бившият кмет на Хасково в съда
Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов закъсня и за малко не стана причина за ново отлагане на делото срещу бившия кмет Георги Иванов днес. Освен това се оказа, че държавното обвинение, което е господар на разследването, не знае, че полицай от РПУ Хасково е поискал да даде показания по делото.

Днес в Окръжен съд Хасково се проведе поредното заседание по казуса срещу Георги Иванов, който е подсъдим за разрушаването на сградата на бившия затвор. От прокуратурата твърдят, че сградата е паметник на културата. Делото, което върви на първа инстанция се протака вече година.
Заседанието бе насрочено за 10 часа. Тогава в залата не влезе само окръжният прокурор Иван Стоянов. Обвинителят отвори вратата в момент, в който председателят на 3-членния съдебен състав Миглена Тянкова тръгна да отлага делото, защото участието на обвинител по делата от общ характер е задължително.

Извънредна ситуация по делото стана и в края. Тогава стана ясно, че в Окръжен съд Хасково е постъпило писмо на 21 септември от Зафир Хаджиев, който е полицай от управлението в Хасково. Оказва се, че той е поискал да даде показания за състоянието на разрушената сграда. Прокурор Стоянов поиска той да бъде изслушан. Дарик попита Стоянов, защо след като е искал Хаджиев да бъде разпитан не го е призовал. Обвинител № 1 в региона заяви: „Аз разбрах след като молбата му е входирана, а тя е до Окръжния съд”. Георги Иванов и защитникът му Константин Симеонов се противопоставиха. Изненадващо пък съдия Миглена Тянкова реши, че Зафир Хаджиев трябва да даде показания. Този ход повдигна и въпроса, тогава всеки, гражданин ли, който поиска може да стане свидетел и това не е ли опит за протакане на процеса.
По време на делото показания даде и бившият областен управител Румен Данев. Той обясни, че по негово време законът изисквал, когато се прехвърлят имоти от министерство към общини, няма участие на областните администрации. Той не знаел, че сградата на бившия затвор е паметник на културата.

Следващото заседание е през ноември. Конфузна ситуация стана и при определяне на датата. Оказа се, че на една от посочените дати прокурорите Иван Стоянов и Николай Гугушев не могат да се явят, защото ще пътуват. Адвокатът на бившия кмет закачливо попита обвинителите, дали воаяжът не е към Монако.

Още в звуковия файл