Задържани трафиканти на бежанци
Задържани трафиканти на бежанци / пресцентър, прокуратурата
Районна прокуратура – Свиленград привлече като обвиняеми Т.П., на 39 г., и Д.Ф, на 40 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на транспорт, 19 чужди граждани, от които 2 ненавършили 16 годишна възраст, да преминат през страната в нарушение на закона, като спрямо Д.Ф. обвинението е и за това, че е действал като помагач на Т.П.Това съобщиха от пресцентъра на Районната прокуратура.

На 14 ноември 2020 г., към 08,30 часа, служители на Дирекция “Вътрешна сигурност“- МВР, ОД на МВР-Хасково и РУ-Свиленград са установили и задържали в гр.Свиленград, 19 чужди граждани от Афганистан и Пакистан, всички мъже, като двама от тях са ненавършили 16-годишна възраст.

Чужденците са се намирали в товарния обсег на микробус с българска регистрация управляван от Т.П.

Установено е, че чужденците влезли в България от Гърция през „зелена граница“, в района на гранична пирамида, в землището на гр. Свиленград.

Наблизо ги чакал автомобил, управляван от Т.П., в който те се качили.
 

Задържани трафиканти на бежанци
пресцентър, прокуратурата


Автомобилът се насочил към вътрешността на Свиленград, като зад него се движел друг лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от Д.Ф. Събраните доказателства сочат, че обвиняемият Т.П. е следвало да откара чужденците с микробуса до вътрешността на Свиленград, където трябвало да ги остави, а от там те да бъдат превозени до вътрешността на страната, а обвиняемият Д.Ф е следвало да обезпечи безпроблемното им движение доСвиленград, като за целта е следвало да получат възнаграждение. Срещу чуждите граждани са образувани бързи производства за извършено престъпление и са настанени в Център за мигранти.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор от РП-Свиленград. По досъдебното производство се извършват следствени действия.

По време на извършените първоначални следствени действия на място е присъствал районният прокурор на Свиленград Мария Кирилова.