Обучителен семинар организира Алианс за защита срещу домашно насилие
Обучителен семинар организира Алианс за защита срещу домашно насилие / Darik News, архив

 

Двудневен семинар на тема:  "Разпространение на модела на координиран отговор на общността и мониторинг на системата за предоставяне на помощ за пострадали от домашно насилие" започва от днес в Хасково. Той е организиран от сдружение "Алианс за защита срещу домашното насилие" и в него ще участват представители на социални служби, общини, съд, полиция, детски педагогически стаи, Центърът за обществена подкрепа-Хасково, Дневния център за възрастни хора с увреждания- Димитровград, училища и неправителствени организации от Хасково, Димитровград, Бургас, Варна, София и Пловдив.

Необходимостта от взаимодействие на всички институции с цел защита на пострадалите от домашно насилие и устойчивост на социалните услуги, които те получават, ще бъдат коментираните теми. Целта е по места да стартира редовен мониторинг и на база статистиката да се изведат тенденциите при изпълнението на закона от различните институции. Задачата е да бъдат формулирани и предложени промени в законодателството по отношение на домашното насилие, коментира управителят на алианса Антония Филева.

Днес лектори ще бъдат Дияна Видева от Алианс за защита срещу домашно насилие-Бургас и Милена Кадиева от пловдивската организация на Българския център за джендър изследвания. Утре програмата продължава с лектори Анна Николова от варненския алианс и Ваня Занетова и Деница Димитрова от софийския офис на фондацията за джендър изследвания.