Новият лауреат на наградата "П. Пенев" Петко Каневски дава част от парите за благотворителност

Новият лауреат на наградата П. Пенев Петко Каневски дава част от парите за благотворителност
Новият лауреат на наградата П. Пенев Петко Каневски дава част от парите за благотворителност / DarikNews.bg, Архив
Новият лауреат на наградата "П. Пенев" Петко Каневски дава част от парите за благотворителност
85811
Новият лауреат на наградата "П. Пенев" Петко Каневски дава част от парите за благотворителност
  • Новият лауреат на наградата "П. Пенев" Петко Каневски дава част от парите за благотворителност

Новият, 24-и лауреат на националната поетична награда „Пеньо Пенев” Петко Каневски я посвещава на "легендарния кмет на Димитроврад в периода 1956-1966 г. Петър Йорданов-Тушо, на духовния строител на града Иван Граматиков и на още един духовен човек- скулптора Васил Писанов, автор на паметника-костница на Пеньо Пенев в парка, който носи името на поета". Това обяви Каневски в „Събеседникът на Дарик” от студиото в Хасково.

Паричната стойност на наградата „Пеньо Пенев”, която община Димитровград връчва на всеки две години, е 1000 евро. С част от парите Каневски ще организира благотворителна инициатива в помощ на съпругата на починалия преди дни лауреат от 2012 г. Ангел Ников. Петко Каневски планира и луксозно издание любовна лирика със заглавие „Увеличи шрифта на любовта”. Ръкописът включва 50 любовни стихотворения и 7 класически. Може би това е най-доброто, което съм писал след „Опасно честно”, коментира Петко Каневски.

Решението на назначената от димитровградския кмет Иво Димов комисия той да получи наградата предизвика разнопосочни отзиви и коментари както сред димитровградската общественост, така и в литературните среди. От една страна, защото в последните години Петко Каневски е директор на общинската библиотека в Димитровград. От друга, защото е в състава на назначения също със заповед на кмета Иво Димов организационен комитет по подготовка на националните литературни дни, част от които е и церемонията по връчване на наградата. В "Събеседникът" Каневски бе категоричен, че съвестта му е чиста и приема с радост отличието, тъй като то му е присъдено от творци. Първото си интервю по темата Петко Каневски даде единствено за „Дарик”. Чуйте го в приложения файл: