Новият лауреат на наградата П. Пенев Петко Каневски дава част от парите за благотворителност
Новият лауреат на наградата П. Пенев Петко Каневски дава част от парите за благотворителност / DarikNews.bg, Архив
Новият лауреат на наградата "П. Пенев" Петко Каневски дава част от парите за благотворителност
85811
Новият лауреат на наградата "П. Пенев" Петко Каневски дава част от парите за благотворителност
  • Новият лауреат на наградата "П. Пенев" Петко Каневски дава част от парите за благотворителност

Новият, 24-и лауреат на националната поетична награда „Пеньо Пенев” Петко Каневски я посвещава на "легендарния кмет на Димитроврад в периода 1956-1966 г. Петър Йорданов-Тушо, на духовния строител на града Иван Граматиков и на още един духовен човек- скулптора Васил Писанов, автор на паметника-костница на Пеньо Пенев в парка, който носи името на поета". Това обяви Каневски в „Събеседникът на Дарик” от студиото в Хасково.

Паричната стойност на наградата „Пеньо Пенев”, която община Димитровград връчва на всеки две години, е 1000 евро. С част от парите Каневски ще организира благотворителна инициатива в помощ на съпругата на починалия преди дни лауреат от 2012 г. Ангел Ников. Петко Каневски планира и луксозно издание любовна лирика със заглавие „Увеличи шрифта на любовта”. Ръкописът включва 50 любовни стихотворения и 7 класически. Може би това е най-доброто, което съм писал след „Опасно честно”, коментира Петко Каневски.

Решението на назначената от димитровградския кмет Иво Димов комисия той да получи наградата предизвика разнопосочни отзиви и коментари както сред димитровградската общественост, така и в литературните среди. От една страна, защото в последните години Петко Каневски е директор на общинската библиотека в Димитровград. От друга, защото е в състава на назначения също със заповед на кмета Иво Димов организационен комитет по подготовка на националните литературни дни, част от които е и церемонията по връчване на наградата. В "Събеседникът" Каневски бе категоричен, че съвестта му е чиста и приема с радост отличието, тъй като то му е присъдено от творци. Първото си интервю по темата Петко Каневски даде единствено за „Дарик”. Чуйте го в приложения файл: