Новият кмет и Общински съвет се кълнат днес
Новият кмет и Общински съвет се кълнат днес / netinfo

Новият кмет на Хасково и новият Общински съвет днес официално ще положат клетва. Церемонията ще започне точно в 9,00 часа. Тя се свиква със заповед на областния управител.

За час по-късно през деня е насрочено заседанието в Тополовград, от 11 ч. е заседанието в Димитровград, от 13 ч. - в Симеоновград и от 15 ч. - в Минерални бани.

В понеделник за 11 ч. са насрочени заседанията в Свиленград и Стамболово, от 13 ч. ще се проведе първата сесия и в Любимец, а от 15 ч. - в Харманли. Във вторник от 11 ч. е заседанието в Маджарово, а от 14 ч. и това в Ивайловград.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация първото заседание на новоизбраните общински съвети се провежда в срок до 14 дни от обявяване на изборните резултати.

Преди началото му избраният кмет на община и общинските съветници трябва да положат клетва в присъствието на граждани от общината, председателите на Общинските избирателни комисии и областния управител. След това възникват и пълномощията на кмета и съветниците. На тези първи заседания, които се водят от най-възрастния общински съветник, ще се избират и председателите на Общинските съвети.