Ябълково, кмет, клетва
Ябълково, кмет, клетва / Дарик радио, Хасково
Новият кмет на Ябълково положи клетва
94248
Новият кмет на Ябълково положи клетва
  • Новият кмет на Ябълково положи клетва
Новият кмет на димитровградското село Костадин Атанасов положи клетва на извънредна сесия преди час днес. Тя бе свикана от председателя на общинския съвет Гергана Кръстева и единствената точка в дневния ред бе полагането на предвидената в ЗМСМА клетва. От председателя на ОИК Димитър Гавазов Костадин Атанасов получи и удостоверението, с което комисията го обявява за избран кмет на село Ябълково.

Частичните избори там се проведоха на 2 юли и издигнатият от Инициативен комитет, като независим кандидат, Костадин Атанасов получи с 48 гласа повеЧе от другия претендент за поста- кандидатът на ПП ГЕРБ Вангел Попов.

Ябълково, кмет, клетва
Дарик радио, Хасково

На 7 юли от партията са подали жалба до ХАС през ОИК, с която искат касиране на вота. Посочените аргументи са, че дни преди изборите в село Ябълково е проведена полицейска операция, при която е бил задържан 38-годишен, в когото органите на реда са намерили пари и списъци. Пред съдия той направил самопризнания малко след ареста.

След полагането на клетва днес Костадин Атанасов коментира, че „това са постановки от засегнатите страни“ и че разчита институциите да си свършат работата, като няма основания за притеснение.

Председателят на местния парламент в Димитровград Гергана Кръстева обяви, че след днешната клетва Костадин Атанасов встъпва в длъжност официално, като подадената жалба не е пречка за това. Чуйте в приложения файл.

Междувременно от ХАС съобщават, че на 12 юли по жалбата е образува адм. дело № 789/2017г. по оспорване против Решение № 389/02.07.2017г. на ОИК – Димитровград за обявяване на резултатите от гласуването за избор на кмет на кметство с. Ябълково, община Димитровград. В жалбата се излагат съображения относно допуснати особено тежки нарушения в изборния процес. Обективира се искане за спиране изпълнението на горецитираното решение на ОИК – Димитровград, се казва още в съобщението на ХАС.
Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 19 юли, от 11 часа.