Незабавно уведомяване на кмета при катастрофа заради дупка на общински път
Незабавно уведомяване на кмета при катастрофа заради дупка на общински път / Дарик-Хасково - архив

Изменение на наредбата за управление на общинските пътища предлага кметът на Хасково Георги Иванов. Предложението ще се разглежда на предстоящата сесия на общинския съвет. Поводът за него е, че тази година драстично се е увеличил броят на предявените към общината искове за обезщетения за претърпени вреди при катастрофи заради дупки на пътя. 

В преобладаващия брой случаи остават неизяснени множество обстоятелства, които биха ангажирали отговорността на общината. В докладната се дава пример с това, че в документите на потърпевшите не се посочва какъв е бил размерът на дупката, каква е била скоростта на движение при преминаване през нея и други. Посочва се и факта, че инциденти причинени заради дупка на пътя не се посещават от общински служители и в много от случаите грубо се манипулира фактическата обстановка, при която е настъпил пътният инцидент.

Затова градоначалникът предлага в Наредбата да се създаде нова глава и нов член, със следния текст: Началниците на съответните полицейски служби и застрахователните дружества незабавно уведомяват кмета на Общината при настъпване на пътнотранспортно произшествие с имуществени щети, причинено от неравности по пътната настилка. Уведомяването се извършва чрез телефон, факс, писмено или по друг подходящ начин. Мястото на което е настъпила катастрофата задължително се посещава от упълномощен от кмета представител, за което се съставя протокол, в който трябва да точно да се опише мястото на инцидента, обстоятелствата при които е настъпил, размерите на неравността на пътното платно, видимите щети и увреденото лице. По възможност в протокола се посочва и скоростта на движение при преминаване през дупката.

Съветниците ще дебатират по това предложение на сесията насрочена за 26 октомври.