Над 4000 дка изгоряха в Харманлийско. Овладяха пожара
Над 4000 дка изгоряха в Харманлийско. Овладяха пожара / Областна администрация-Хасково

Пожарът край харманлийските села Свирково, Овчарово и Шишманово беше овладян късно снощи. Огънят унищожи над  4 000 декара пасища, лесонепригодни терени, стърнища, сухи треви и около 40 декара горски култури.

Операцията по овладяване на пламъците бе ръководена от директора на РД ПБЗН комисар Николай Вълчев.  Областният управител Станислав Дечев и заместникът му Валентин Ангелов следиха на терен действията на службите. „ Няма опасност за най-близките населени места, за хората, за имуществото им и за животните”, увери областният управител Станислав Дечев. На мястото на пожара бяха и кметът на община Харманли Мария Киркова и заместникът й Валентина Димулска. За да проследи работата по справяне със стихията, в Овчарово пристигна и директорът на Югоизточното държавно горско предприятие инж. Пейчо Върбанов.

 

6 пожарни от областната противопожарна служба, високопроходими автомобили от горското стопанство, водоноска от община Харманли бяха само малка част от техниката, която помогна на огнеборците да овладеят стихията. Общо 40 пожарникари и над 15 служители на горското стопанство успяха да спрат разрастването на пожара. Едва в края на гасенето слаб дъжд подпомогна ликвидирането му. През цялата нощ мястото бе наблюдавано от дежурни екипи, за да не се допусне възпламеняване на пожара отново.