Мотористът виновен за катастрофата с катаджиите
Мотористът виновен за катастрофата с катаджиите / netinfo

Двамата служители на КАТ-Хасково, които вчера блъснаха 25-годишен моторист, нямат вина за инцидента. Това е официалната позиция по случая на полицията, базирана на извършеното разследване на инцидента.

Двамата полицаи са преследвали Христо Желев, защото той не се е подчинил на разпореждането им да спре за проверка. Желев е тръгнал да бяга, при преследването е намалил скоростта, с която е управлявал мотора си, и това е довело до сблъсъка с патрулката.

Проверката на инцидента установява, че няма данни за извършено престъпление от страна на катаджиите Митко Димитров и Любомир Костов. Става въпрос за несъставомерно по Наказателния кодекс ПТП, станало по непредпазливост и довело до лека телесна повреда.

Освен това е установено, че мотористът Христо Желев е неправоспособен. Той обаче твърди, че има изкарана необходимата категория за управление на мотоциклет. Това обаче не е заложено в книжката му, защото още ни си бил подала документите.

Христо Желев има вина и защото не се е подчинил на сигнал за спиране подаден с ръка. По закон униформен полицай може да спира пътно превозно средство и чрез подаване на сигнал само с ръка.