МОСВ: 526 млн.лв. са екологичните инвестиции в ЮЦР
МОСВ: 526 млн.лв. са екологичните инвестиции в ЮЦР / Областна администрация-Хасково

Общата стойност на екологичните инвестиции в областите Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Смолян е 526 млн.лв. Това обяви днес в Хасково министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Форумът, чийто домакин бе Областна администрация Хасково, постави края на инфотур, на който министърът представи пред кметове от ЮЦР възможностите да кандидатстват за екологични проекти по Оперативна програма „Околна среда“,  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Националния доверителен екофонд.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев откри информационния ден и благодари на колегите си от Южен Централен район и на кметовете за участието в дебатите по темата за екологичната инфраструктура и готовността им за нови инвестиции в тази сфера. Министър Ивелина Василева благодари на представителите на общините от Южния централен район за доброто партньорство и отговорността при изпълнението на ангажиментите за провеждане на политиките за устойчиво развитие. Тя обобщи резултатите, постигнати в региона до момента.

104 са проектите, финансирани от трите финансови инструмента, управлявани от Министерството на околната среда и водите. Благодарение на тези инвестиции са изграждани водоснабдителна и канализационна мрежа с дължина близо 586 км., изградени и реконструирани са 12 пречиствателните станции за отпадъчни води в Кричим, Карлово, Първомай, Раковски, Стамболийски, Сопот, Свиленград, Кърджали, Момчилград, Панагюрище, Пещера и Септември. Общото обслужвано население от ПСОВ е над 206 хил. жители. Изградени са две регионални системи за управление на отпадъците – в Хасково и Панагюрище, с общо обслужвано население близо 183 хил. жители и общ капацитет за преработка на отпадъци - 208 хил.тона.

МОСВ 526 млнлв са екологичните инвестиции в ЮЦР
netinfo

Министър Василева поздрави присъстващите за общите усилия, с които успешно е приключил стария програмен период и подчерта, че добрата подготовка е предпоставка за успешното реализиране на проектите от новата оперативна програма .

Главният директор на Главна дирекция ОПОС Яна Георгиева допълни, че важен акцент в програмен период 2014-2020 г. е постигането на качествени резултати. „Инвестициите трябва да са ефективни, индикаторите ще бъдат много важни и ние приоритетно ще следим дали се постигат целите, не само по време на изпълнението на проектите, но и след това“, каза в заключение г-жа Георгиева.