Миглена Тянкова е новият шеф на Окръжния съд в Хасково
Миглена Тянкова е новият шеф на Окръжния съд в Хасково / netinfo

Висшият съдебен съвет е избрал днес на свое заседание досегашният председател на Районния съд на Хасково за председател на Окръжния, потвърдиха от пресцентъра на ВСС. Кандидатурата на Тянкова е била подкрепена от 16 от общо 21 членове на съвета.

Миглена Тянкова започва своята кариера в съдебната система като съдия в Районен съд - Хасково през 1999 г. Преназначена е за съдия в Окръжен съд - Хасково през 2003 г. След това Тянкова поема ръководството на Районния съд. Вторият й  мандат като председател трябваше да приключи през месец октомври 2014 година, но заради избирането й за шеф на окръжния съд се прекратява предсрочно. Като председател на районния съд Тянкова е поощрявана с грамота, служебна благодарност и парична награда, за това че е създала  много добра организация на административната дейност и работата по образуването, движението и приключването на наказателните дела.

Освен с отличната си работа, като шеф на районния съд, името на Тянкова влезе в публичното пространство и с неприятен скандал, в който бяха замесени имената и на висши магистрати. В началото на месец ноември миналата година, когато вече беше ясно, че Тянкова ще се кандидатира за председател на окръжния съд в Хасково, изтече информация за любовна драма между нея и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. Стана ясно, че той от ревност е наел частни дедективи да следят Тянкова и да записват и филмират срещите й. Така в кадър попаднали и висши магистрати, а материалите от проследавянето се превръщат в компромат. Тогава срещу Ванчев беше образувано дисциплинарно производство, главният прокурор поиска уволнението му, а в момента Ванчев е временно отстранен от длъжността административен ръководител.

По същото време от постта си, заради злоупотреба със служебно положение, беше отстранен и тогавашният председател на окръжния съд Росен Русев, който месец след скандала почина. А Миглена Тянкова поиска извинение от колегите си, оказали се забъркани в грозния скандал.