Медальонът и Галина Златарева гостуват на библиотека Пеньо Пенев
Медальонът и Галина Златарева гостуват на библиотека Пеньо Пенев / DarikNews, архив
"Медальонът" и Галина Златарева гостуват на библиотека "Пеньо Пенев"
63297
"Медальонът" и Галина Златарева гостуват на библиотека "Пеньо Пенев"
  • "Медальонът" и Галина Златарева гостуват на библиотека "Пеньо Пенев"

Мащабният исторически роман  в два тома “Медальонът” на Галина Златарева ще има своята премиера в димитровградската библиотека днес, обяви директорът й Петко Каневски. Срещата с авторката е от 17.30 ч., в голямата читалня. Лично аз съм впечатлен от книгата, която е изключително увлекателна, коментира Каневски. Според статистиката на ГБ „Пеньо Пенев” са я прочели 85 от регистрираните. Всички те са лично поканени за срещата-разговор с Галина Златарева в късния следобед днес.

Романът се гради върху солидна историческа основа, зад която стои колосален труд. Писан е в продължение на 8 години и според признанията на авторката, след като се запознала с историческите източници, Георги Бенковски се превърнал за нея в най-колосалния образ от национално-освободителното ни движение.

"Медальонът" и Галина Златарева гостуват на библиотека "Пеньо Пенев"
netinfo

Редактор на книгата е Весела Люцканова, която заявява, че „Медальонът” е сред най-добрите исторически романи в 38-годишната й практика. Поставям Галина Златарева наравно с Фани Попова-Мутафова и Вера Мутафчиева, казва Люцканова и счита, че тази книга трябва да намери място във всеки дом.

Галина Златарева е родена през 1954 г. Завършила е „Българска филология” в софийския университет “Климент Охридски” с отличен успех и специализиран интерес към старобългарската литература. Направените от нея стихотворни преводи от старобългарски на “Азбучната молитва” и “Проглас към евангелието” са признати от специалистите за най-добрите. Публикува разкази и фейлетони във вестници и списания, пише книги за деца и юноши. Романът „Медальонът” е първата й мащабна творба.

Разговарях вчера с Галина Златарева и тя сподели, че е издала и роман за Левски, който я помолих също да донесе и ни представи, тъй като той още не е имал своята премиера пред читателската публика, коментира още Петко Коневски. Чуйте го в приложения файл.