МБАЛ Св. Екатерина ще привлича млади лекари
МБАЛ Св. Екатерина ще привлича млади лекари / DarikNews
МБАЛ "Св. Екатерина" ще привлича млади лекари
60935
МБАЛ "Св. Екатерина" ще привлича млади лекари
  • МБАЛ "Св. Екатерина" ще привлича млади лекари

Няколко млади лекари са започнали работа в димитровградската болница. Договори с ангажимент лечебното заведение да поеме издръжката и таксите им за специалност, а те да работят в МБАЛ „Св. Екатерина” през следващите 5 години, предлагат от стационара. Според управителя му д-р Здравко Наков това е добър вариант за справяне с кадровия проблем. 55 са лекарите в димитровградската „Св. Екатерина” сега и 15 на сто от тях са в пенсионна възраст, не скри той. Трудно е да привлечем завършени специалисти, тъй като истината е, че не сме в състояние да им предложим адекватно заплащане, призна той. 980 лв. е средната заплата за докторите в общинското лечебно заведение, около 560 лв. за медицинските сестри и 350 лв. за останалия персонал, посочи д-р Наков. Няма забавяне в изплащането им и се получават на сто процента, увери той.

3 500 000 лв. е необходимият по думите му бюджет за тази година, който ще гарантира дейността на болницата. 235 000 лв. е получила днес тя от здравната каса, с което се изплаща лимитираната дейност от декември миналата година. Надлимитните 15 000 лв. заработка все още не са платени и няма яснота кога ще се случи това, коментира д-р Наков.

1 400 000 лв. задължения, от които 500 000 лв. към доставчици на лекарства, отчита за 2012 г. димитровградската болница. Прогнозите на управителя й д-р Здравко Наков за работата през тази година чуйте в звуковия файл.