Меричлери
Меричлери / Дарик Нюз, Архив
Открито писмо до служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова, главния прокурор Сотир Цацаров и ДАНС изпрати кметът на Меричлери Николай Колев. В писмото той кани министър Костова и представители на медиите да гостуват в Меричлери, за да се убедят на място, че няма „потресаваща екологична катастрофа, довела до заличаването на цял град“, както твърдят определени медии.

В писмото кметът Николай Колев пише:
„В продължение на години срещу град Меричлери се води целенасочена и последователна негативна кампания, която цели да създаде отрицателна и много грешна представа за града, на който съм кмет от 2015 г. Тук съм роден, тук съм израсъл и милея за този град.
В последните дни една телевизия  обяви, че ще сезира Вас, Главния прокурор на Република България и Държавна агенция Национална сигурност за „потресаващата екологична катастрофа, довела до заличаването на цял български град“. Сигналът е базиран на филм, заснет и излъчен от същата телевизия в началото на тази година, който изключително тенденциозно и невярно представя Меричлери като „град на смъртници, заличен от картата на Република България“ с висок брой заболели от левкемия, в който няма живот, няма граждани, няма надежда.
Като човек, който най-добре познава проблемите на Меричлери, личните истории и болки на всеки един от неговите жители, искам отговорно да заявя: Меричлери го има! Не сме умрели, живи сме и искаме да развиваме града, в който живеем!

През годините официалните становища от РЗИ и РИОКОЗ ясно показват, че броят на заболелите от тежки онкологични заболявания не е по-висок от този в другите населени места в България. При мое запитване д-р Силвия Милева – от дълги години лекуващ лекар на меричлерци, дали имаме починали от левкемия или заболели, отговорът и беше, че нямаме такива.

Относно непрекъснато тиражираните в определени медии твърдения за качеството на питейната вода в града, няма да се уморя да повтарям: Това е проблем с дългогодишна история и е бил известен на съответните институции още при пускането на сондажите за питейна вода в периода 1984 – 1986 г. По онова време обаче нормата за съдържание на арсен в питейна вода е била в други граници,  които след влизането в Европейския съюз са претърпели промяна и поради това водата ни влезе в графата негодна за пиене. Поради наличието на по-високи количества арсен в питейната вода на Меричлери, тя се смесваше с питейна вода от с. Златна ливада, като по този начин се регулираше количеството арсен в нея. След 1989 г. обаче, тъй като с. Златна ливада попада в друга административна област и бе прекратено водоподаването към гр. Меричлери.

Важно е да знаете, че под града има голямо количество подпочвени води, наситени с арсен и че най-голямата природна забележителност на град Меричлери е минералният извор „Соленци“. Водата от извора е трета в света и втора в Европа по минерализация, с богато съдържание на микроелементи, чийто състав се приближава твърде много до минералната вода от изворите „Шпрудел“ в Карлови вари и „Виши“ във Франция. Проба от минералната вода на Меричлери е получила златен медал за качествата си на международна изложба в Лондон още през 1907 г. Съдържанието на арсен в минералната вода от този извор варира в рамките на 300 – 400 микрограма на литър, което всъщност придава едно от многото качества и доказани лековити свойства на меричлерската минерална вода при съответните й приложения. Именно уникалната ни минерална вода е предпоставка за развитието на Меричлери, като балнеологичен курорт, какъвто той беше в миналото. Искаме да не загубим това богатство на града, да успеем да възстановим минералния басейн и да върнем предишната слава на Меричлери.

Училището в Меричлери
Дарик Нюз, Архив

В нашия град живеят близо 2000 души, имаме училище със 144 ученика, детска градина с близо 40 дечица и желанието ни е да направим училището професионално, за да получават децата ни професионални умения, а и за да можем да привлечем деца от околните населени места. През последните години в Меричлери дойдоха не малко хора от други населени места от Чирпанския край. Кажете ми, Госпожо Министър, как да обясня на тези 144 ученика и 40 малки деца, че някой някъде е решил да зачеркне бъдещето им и да води негативна кампания срещу града, в който живеят?! С какви очи да ги погледна, когато отивам на откриването на учебната година и на празниците им, какво да им кажа, след като има хора, които очернят името на града ни!?
 
Каня Ви най-учтиво в Меричлери – заповядайте, за да се убедите сама, че медийният образ на нашия град, налаган тенденциозно от определени медии, не отговаря на истината. Ние сме жизнени и мотивирани! Културният живот в Читалището ни не спира, а над 100 пенсионери посрещат заедно всички български празници! Имаме нужда от Вашата подкрепа да възобновим името на гр. Меричлери и да не позволяваме изкуствено да зачеркват прекрасния ни град!
 
Обръщам се и към всички представители на медиите: каня и вас в града, за да видите, че не умираме от левкемия и други измислени болести и че Меричлери не е заличен от картата и безвъзвратно погубен като град. Моля недобросъвестните журналисти- спрете да петните името на Меричлери, спрете да ни „убивате“ ежеседмично с публикации, филми, репортажи и да насаждате страх! В Меричлери са живели и живеят будни, културни и възпитани хора, които жадуват за бъдещо развитие на града!”

През юли 2015 г. бе открит новият водопровод за град Меричлери и с. Великан. Той бе изграден от община Димитровград с 3 млн. лева от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, който доставя чиста вода в двете селища. Новият водопровод бе изпълнен на два етапа- през 2013 г. и 2014 г.