Каузата Димитровград обедини 18 успели българи, родени в града
Каузата Димитровград обедини 18 успели българи, родени в града / DarikNews
Каузата Димитровград обедини 18 успели българи, родени в града
56160
Каузата Димитровград обедини 18 успели българи, родени в града
  • Каузата Димитровград обедини 18 успели българи, родени в града

Каузата Димитровград обедини 18 личности, родени в града, повече или по-малко успели в избраното от тях поприще. Обмен на идеи в търсене на модерна и прогресивна визия за Димитровград и успешното му икономическо и духовно развитие бе целта на форума, модериран от председателя на УС на Информационния център за развитие на Димитровград Николай Янев. Да потърсим решения, за да се разгърне целият потенциал, който общината има, като бъдем полезни на себе си и каузата Димитровград- така кметът Иво Димов формулира целите на срещата. Задължително е в следващите години да върнем духа на Димитровград, който простичко казано е: хора от различни населени места намират възможност да реализират мечтите си тук. Много се надявам тази среща да ни подскаже как да стане това, коментира председателят на общинския съвет Стефан Димитров.

Начало, чието продължение зависи от всички нас- така определи дискусията модераторът Николай Янев.

Възможностите за привличане на външни инвеститори, за създаване на индустриални зони и технологичен парк, подкрепата за земеделието, спортни и творчески школи бяха сред коментираните теми. Създаването на филиал или факултет на висше учебно заведение бе едната от идеите, обединили всички участници в срещата. Лансирана бе и тезата, че  това може да бъде и медерен колеж за изучаване на поп-фолк, предвид славата на града, като столица на този жанр музика. Отричана от определи среди  тази музика е предпочитана от голям брой хора и има своето място. Другото, с което градът е известен, това е пазарът и той може да се развива, като такъв център, коментира доц. Емил Хърсев. Димитровград остана жив, заради свободата и защото много бързо се адаптира към пазарната икономика. Един от кодовете е, че е град на младостта, а нейно е бъдещето, каза още той.

До 2-3 месеца модерна фитнес-зала ще изгради 3 пъти световния шампион по културизъм Делян Делев, съобщи той. Всички спортисти в града ще имат възможност да се подготвят в нея при условия на световно ниво, каза той.

Осигуряване на екипи за футболния тим на града, лекции за външна политика и дипломация, филмите и спектакли за българщината и реклама за града бяха сред конкретните ангажименти, които родените в Димитровград гости поеха. Да предложим на българина българското и във връзка с пазара градът да се акцентира, като производител и дестинация за шопинг-туризъм, предложи Ваня Господинова. Това, че Димитровград бе избран за строеж на 20 век също е добър етикет, който трябва да се промотира, коментира Десимира Миткова.

Създаването на експертен консултативен съвет към общината, който да обсъжда стратегическите проекти и дългосрочни програми за развитие преди внасянето им за одобрение от местния парламент, както и създаване на център за технологични модернизации предложи ак. Васил Сгурев.

Част от дискусията чуйте в звуковия файл.