/ Дарик радио, Хасково
Хасково да получава вода от язовир „Тракиец”, защото само така ще се разреши проблема с водата в областния град, смятат от Федерацията на потребителите и Инициативен комитет. Изпълнителният секретар Емил Георгиев съобщи на пресконференция днес, че новите кладенци не са панацея на проблема, който е от година в Хасково.

Ако Хасково започне да получава вода от „Тракиец”, то в чешмите ще потекат до 250 л в секунда. Водоемът обаче няма акт 16. Емил Георгиев обясни, че е разговарял с регионалния министър Николай Ненков, който го е уверил, че ще се направи проучване и че този проблем трябва да се разреши.

За да потече вода от „Тракиец”   в чешмите на хасковлии са необходими около 4-5 млн., лв. Средствата са достатъчни, за да се ремонтират изпускателната кула, да се санира стената на водоема и да се рехабилитира водопровода до Хасково, смята Емил Георгиев.

От Федерацията днес поставиха и условието да се довърши пречиствателната станция на „Тракиец”. Питейната вода от водоема е спряна през 2002 година заради 50-кратното увеличение на съдържанието на манган.

От утре започва подписка за цената на водата и лошото й качество. Парафи ще се събират на три места – пред общината, пред областна администрация и на Главната улица.

„В случай, че до 31 юли не се удовлетворят исканията ни ще изпозваме всякакви форми на граждански протести, в т.ч и гражданско неподчинение”, категоричен бе Емил Георгиев, който поиска и оставката на ръководството на ВиК Хасково.