И военни гасят пожара в Харманлийско край село Оряхово
И военни гасят пожара в Харманлийско край село Оряхово / Областна администрация-Хасково

Пожарът край харманлийските села Изворово и Дрипчево, както и любимешкото Оряхово вече не застрашава населени места, но все още не може да бъде овладян напълно. Огнището е на площ между 40 и 45 000 декара. Пристигна противопожарният хеликоптер от авиобазата в Крумово, който до 11,30 часа направи 3 облитания, съобщават от Областна администрация-Хасково.

Започват работа и двете верижни машини от "Марица Изток", които ще правят просеки в гората, за да ограничат пътя на огъня към село Чеперово.

Разгоряло се е огнището край село Оряхово, но то засега е под контрол. На този фронт по настояване на областния управител Станислав Дечев е пратена специализираната група от 30 военни от хасковското поделение 52 740, редом с пожарникари, лесничеи и доброволци.

Органите на реда от снощи разпитват собственици на пасища в засегнатата от пожара територия. На място е директорът на ОДМВР-Хасково гл. комисар Ангел Цанков. Една от версиите за южния фронт на пожара е свързана с предполагаема авария във фотоволтаичния парк край село Оряхово, който също е пострадал от огъня.

 

Община Харманли е осигурила вода, храна и медицинска помощ на жителите на село Изворово, както и на пожарните екипи на място.