Хеликоптер и верижни машини за овладяване на пожара в Харманлийско
Хеликоптер и верижни машини за овладяване на пожара в Харманлийско / Областна администрация-Хасково

Пожарът между сакарските села Изворово, Черепово, Дрипчево и Оряхово все още не е овладян. Пряка опасност за хората от населените места, за покъщнината и животните няма, информират от Областна администрация-Хасково.

Продължава борбата с пламъците, които от вчера до днес погълнаха над 45 хиляди декара площ, предимно гори, пасища и лозя. За да овладеят пожара на място са над 15 противопожарни автомобила, от сутринта непрестанно облитания прави и хеликоптер, две тежки верижни машини прокарват просеки между Изворово и Черепово. На терен са служителите на горските и ловни стопанства, над 30 военни от хасковското формирование също от сутринта се борят със стихията. Общо срещу огъня са изправени над 200 души от институциите и стотици доброволци от селата. От община Харманли не са отменили бедственото положение. От там осигуряват вода, храна и медицинска помощ.

Хеликоптер и верижни машини за овладяване на пожара в Харманлийско
netinfo

От снощи полицията работи на място за установяване на причинителите на пожара. Едно от огнищата е тръгнало от соларен парк, близо до Оряхово. Вероятната причина е авария в инсталацията.  Там са унищожени 600 декара от съоръженията на соларния парк. От противопожарната служба уточниха, че това не е първото запалване в този парк. Такива инциденти се случвали почти всяко лято. В същото време са пламнали огнища и в пасища, вероятно при почистването им. Все още няма задържани за пожарите. Полицията работи със заподозрени земеделски стопани, които са били в района с машини за почистване на пасища. Разпитите продължават.

Хеликоптер и верижни машини за овладяване на пожара в Харманлийско
netinfo

 

Хората в Изворово са предупредени за евентуална евакуация. За сега такава не се налага. В момента над селото се стели гъст дим, работата по овладяването на огъня се усложнява заради високите температури и силния вятър с променлива посока. Към момента огнището край Оряхово е овладяно.