Гражданско неподчинение организират пак ПК Екогласност и комитетът в Меричлери
Гражданско неподчинение организират пак ПК Екогласност и комитетът в Меричлери / DarikNews

Гражданско неподчинение организират днес в Меричлери политически клуб "Екогласност" и оглавявания от Танко Русев инициативен комитет "За защита на Меричлери". Повод за протеста са обявените преди седмица завишени над нормата нива на арсен в питейната вода на градчето с 2017 жители. За проблема те винят дейността на кариера за добив на варовик край града.

Преди седмица от РИОКОЗ-Хасково забраниха да се консумира водата в Меричлери, село Великан и хасковското село Татарево. Същия ден кметът на община Димитровград Стефан Димитров, по сигнал на кмета на Меричлери Ваня Славова, свика кризисния щаб. В Меричлери и Великан бе доставена питейна вода с водоноски на "Гражданска защита", а за училището и детската градина там- диспенсери с минерална. Първоначално бяха обявени два пункта за снабдяване с вода. Към момента водоноските обикалят пред къщите на хората, за да бъде улеснено зареждането с вода при зимни условия.

Два са възможните варианти за решение на проблема със завишеното съдържание на арсен във водата, обявиха от ВиК-Димитровград. По-евтиният, но по-нетраен във времето бе да се монтира пречистваща система, обясни управителят Станимир Евтимов. По-скъпият, но който ще реши веднъж-завинаги проблема, е нов водопровод, който ще свърже Меричлери с димитровградския кв. Черноконево. В края на седмицата областният управител на Хасково Румен Данев обяви на пресконференция, че мнението на експертите във водните дружества е, че решението на проблема е нов водопровод, за който вече се търси финансиране. Проект за такъв водопровод има още от 80-е години на миналия век, когато явно също е имало такъв проблем, но в годините на прехода разработката не е била реализирана, коментира кметът на общината Стефан Димитров.