Добри Беливанов
Добри Беливанов / БГНЕС
ГЕРБ даде хасковския кмет на полицията, опозицията поиска оставката му
94746
ГЕРБ даде хасковския кмет на полицията, опозицията поиска оставката му
  • ГЕРБ даде хасковския кмет на полицията, опозицията поиска оставката му

„Коалиция за Хасково” в местния парламент поиска оставката на кмета Добри Беливанов и разпускане на Общинския съвет. Това стана по време на редовното заседание на местния парламент, което върви и в момента. Искането е заради управленската криза.

Хасково е без кмет днес

Председателят на Общинския съвет Таня Захариева е пуснала сигнал вчера до полицията относно кмета Добри Беливанов. По думите й, уведомлението за удължаване на отпуска си, което е изпратил Беливанов от чужбина било парафирано с печат-подпис. Съществувнето на такъв печат според Захариева е притеснително, тъй като не е ясно върху какви още документи би могъл да бъде използван. 

Йончева: Близки до Делян Добрев са назначавани на ключови позиции в община Хасково

По внесената от Таня Захариева извънредно докладна общинските съветници определиха Милена Трендафилова да изпълнява задълженията на кмет до завръщането на Добри Беливанов и допуснаха предварително изпълнение на решението. 

Преди започване на работа по дневния ред изявление от сесийна група "Коалиция за Хасково" направи съветникът Георги Пеев, който в заключение посочи: "Най-разумният ход е кметът Беливанов да си подаде оставката моментално, Общинският съвет да се разпусне и думата имат хората, на поправителен".

Иван Станчев от групата на БСП коментира, че 125-годишната им организация винаги е готова за избори и не отрече, че са подготвят за извънредни местни. От ДПС посочиха, че все още нямат официално решение за позиция по повод управленската криза в община Хасково, но изразиха опасения, че се отразява зле върху имиджа й. Антон Иванов от ГЕРБ коментира, че едва ли ще се стигне до извънредни местни избори. Той прогнозира, че след завръщането си от екскурзията, кметът Беливанов няма да приеме депозираните от заместниците му Милена Трендафилова и Евгени Консулов оставки. ГЕРБ оттегли политическото си доверие от Добри Беливанов още с позицията си, но мнозинството в общинския съвет ще продължи да подкрепя всички решения, които счита, че са добри за гражданите, посочи той. Към момента не е коментиран въпросът за изключване на Беливанов от редиците на партия ГЕРБ или поне на мен не ми е известно, каза още той.

Антон Иванов отрече да е в конфликт на интереси, след като дъщеря му е главен архитект на община Хасково, а той- председател на съветническата група на ГЕРБ. Той посочи, че Беливанов лично е ходил в София, за да я покани на тази длъжност.

Конфликт на интереси отрече и председателят на финансовата комисия в местния парламент Даниел Гаргов, чиято съпруга Росица Гаргова бе директор финанси в общинската администрация и вчера подаде оставка. Този въпрос бе обсъден с юристите на общината още при назначаването й, като посочиха, че няма конфликт на интереси, каза той. Даниел Гаргов коментира също, че е съдружник в много фирми, с различни проценти на собственост, но такива са спечелили саниране на само два блока в община Хасково от над 70 обществени поръчки, посочи той. Гаргов коментира, че все още обмисля дали да заведе дело срещу народния представител Елена Йончева, която публично обяви, че фирмите, в които той участва, са спечелили повече от половината обществени поръчки в община Хасково. И се пошегува, че все още не е решил дали "да харчи пари за адвокати или за луксозна тематична почивка по стъпките на кмета."   

Звукова картина от заседанието и заявените от съветническите групи позиции чуйте в приложения файл.