Евакуираха 50 от с. Българска поляна заради пожара
Евакуираха 50 от с. Българска поляна заради пожара / Областна администрация-Хасково

Над 50 жители на село Българска поляна са евакуирани и тази нощ няма да бъдат в домовете си. Причината за крайната мярка е опустошителният пожар, който гори повече от 8 часа край тополовградското село, информират от областната администрация в Хасково. Огънят е върхов, в борови масиви, които са на не повече от 100 метра от крайните къщи на Българска поляна.

Евакуираха 50 от с Българска поляна заради пожара
netinfo

Над 5000 декара площ са обхванати от пламъци. Фронтът на пожара се разгръща и вече върви в две посоки: от Българска поляна към харманлийското село Черепово и от Българска поляна към гълъбовското Главан.

„Усилията на всички противопожарни екипи и институции са насочени към спасяване на село Българска поляна. Хората в момента са в безопасност, но евакуацията  на живеещите в 20-те крайни къщи беше наложителна”, коментира областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и заместникът му Валентин Ангелов координират на място действията на противопожарните екипи, на служителите на горските стопанства, общинските служители и доброволците. На мястото на пожара е и директорът на ОД на МВР-Хасково Ангел Цанков. Операцията по овладяване на огнената стихия ръководи директорът на РД ПБЗН-Хасково Николай Вълчев.

Обявеното от община Тополовград бедствено положение остава в сила. Пътните отсечки  Тополовград – Българска поляна и Главан-Голямата звезда са затворени за движение.

 

Работа ще продължи през цялата нощ, а ситуацията е критична, допълват от областната администрация.