Елена Йончева, Хасково
Елена Йончева, Хасково / Дарик радио-Хасково
Елена Йончева, Хасково
92672
Елена Йончева, Хасково
  • Елена Йончева, Хасково
В споразумението, което е подписано между България и Европейската комисия за разкриване на нови бежански центрове област Хасково не фигурира конкретно, посочи днес  Елена Йончева- първа в листата с кандидати за народни представители на левицата в 29 МИР. Така на практика тя потвърди казаното вчера от екс областния управител Станислав Дечев по темата и опроверга областния управител Минко Ангелов.

Преди три дни в ефира на Дарик назначеният от служебното правителство Минко Ангелов съобщи, че се оглеждат военни терени за строеж на нов бежански лагер в региона с капацитет от  1 500 души по силата на такова споразумение.

На пресконференция вчера кандидатът за депутат от ГЕРБ Делян Добрев  бе категоричен, че е „взривоопасно да се говори за нов бежански лагер в Хасковска област. Направили сме всичко възможно през последните 2 години да няма нов лагер в региона, заяви той. И призова ръководството на БСП да излезе и да каже категорично мнението си по въпроса за нов бежански лагер в Хасковско. Както и „защо техният областен  управител Минко Ангелов  повишава напрежението в региона с намерението си за нов бежански център тук".

По-късно вчера областният управител Минко Ангелов заяви: „Търсим вариант за отлагане на построяването на нов бежански център в Хасковска област”. И обясни, че иска среща с министър-председателя и вътрешният министър, за да разговаря с тях. По думите на Минко Ангелов най-добре е този въпрос да бъде решен от редовен кабинет, който се очаква да бъде сформиран след изборите на 26-ти март. Той посочи, че според документите, които са разменяни между Хасково – София – Брюксел, в региона трябва да бъдат настанени 2 000 души, а в Ямбол – 1 000. Най-вероятно, ако се стигне до това, то новият бежански лагер ще бъде в бивша казарма между свиленградските села Маточина – Студена.

Минко Ангелов показа проект на партньорското споразумение, което област Хасково трябва да подпише за подготовка на терени за изграждане на временни кризисни центрове /ток, ВиК и др/ на стойност  1 597 497.44 лв. Той отново напомни, че процедурата е стартирана по времето на предишното правителство. „Моето мнение е, че не е необходимо изграждането на нов лагер в областта”, каза още Минко Ангелов вчера. 

Днес  Елена Йончева заяви, че ще направи всичко възможно, за да не се допусне изграждането на четвърти бежански център в област Хасково. Смятам, че подобен ангажимент трябва да бъде разпределен пропорционално на територията на цялата страна, а не да се товари само една област, коментира тя.