областен управител, бежанци
областен управител, бежанци / netinfo
Минко Ангелов
92609
Минко Ангелов
  • Минко Ангелов
Идеята в бивши гранични застави да бъдат настанявани бежанци, за която се заговори след бежанските бунтове в Харманли вече е задействана. Една от площадките ще бъде изградена на територията на Хасковска област съобщи в студиото на Дарик радио – Хасково областния управител Минко Ангелов. МВР е спечелило проектите за финансиране за изграждане на временни бежански центрове. Единият ще бъде край Ямбол, втория в област Хасково.

Става въпрос за бившите гранични застави, уточни губернаторът на Хасково.  Транзитният център зао бежанци в хасковско ще е с капацитет от 1 500 места. Там ще бъдат настанявани бежанци за срок от 4 месеца. Финансирането за изграждането на центрове в Ямбол и Хасково е осигурено от Европейската комисия, която отпуска общо 12 млн. лева.

Областният управител подчерта, че това са временни бази, които ще работят само в случай на кризисна ситуация. Днес Минко Ангелов ще има среща с Васил Русев, който отговаря за военните имоти на територията на областта, за да се прецени коя от граничните застави  в нашия регион е най-подходящо да се превърне в бежански център.