Държавата не е осигурила възможност да се заловят отровни ядки
Държавата не е осигурила възможност да се заловят отровни ядки / netinfo
Само документално се поверяват влизащите в страната ни през митнически пункт Капитан Андреево ядки. В повечето случаи те са транзитно преминаващи.

Тези, които са предназначени за страната ни също не могат да бъдат проверени за това дали съдържат канцерогенни вещества. Ядките се изследват лабораторно на вътрешни митници.

По принцип пробовземането трябва да бъде осъществено на самия пункт, но на Капитан Андреево няма обособено място за това, каза днес Директорът на РИОКОЗ в Хасково д-р Делчо Янев.

Той уточни, че от началото на годината има постоянно присъствие на здравни инспектори на митница Свиленград. Финансово присъствието им там обезбечава здравната ниспекция. Това е държавен въпрос, който предстои да бъде решен на среща в Министерство на здравеопазването, допълни Д-р Янев.

От своя страна РИОКОЗ ще иска разпределение на разходите по дежурствата, определяне на конкретни места на които да бъдат разтоварени, огледани и изследвани ядките. Ще бъде поискан и автомобил.

Проверките за опасни ядки продължават. В Хасковска област към момента няма информация такива. При установяването им се поставят под възбрана и се изследват.