Два часа произнасяха присъдите по ДДС аферата
Два часа произнасяха присъдите по ДДС аферата / netinfo

Бизнесдамите от Хасково Диана Аврамова и Гичка Люцканова бяха признати за виновни по обвинение за източване на ДДС в особено големи размери. За основен тартор на сдружението, извършвало престъпленията с цел облага, съдът посочи Николай Димитров от Свиленград. Той е ощетил държавата с 1 379 915 лева. Действал е като пълномощник на фирма, която чрез неверни счетоводни документи и фиктивни сделки е укривала ДДС.

В тази сума влизат и парите, източени от хасковлийките и другата осъдена Марияна Георгиева. За нея съдът определи 3 години затвор и 20 000 лева глоба. Аврамова бе осъдена на две години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева, а Гичка Люцканова на 2,6 години затвор и 15 000 лева глоба. Николай Димитров получи най-тежката присъда - 5 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 лева. Той заяви, че ще обжалва присъдата.

Другите трима подсъдими бяха оправдани. Сред тях са двамата бивши футболисти  от "Берое" Валентин Грудев и Васил Драголов, които са били само посредници. За невинен беше признат и седмият подсъдим Гроздан Стоянов от Габрово.

Престъпленията са извършвани през 2004 година. Акцията по залавянето на групата се ръководеше от Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР. По първоначалните данни тогава беше посочена щета от над 20 милиона лева. Делото влезе в съд през 2007 година. Тригодишната сага по т.нар. ДДС афера приключи след като председателят на съдебния състав Анна Петкова чете два часа присъдите на подсъдимите, описани в 50 страници.