Хасково, Областна администрация
Хасково, Областна администрация / Областна администрация, Хасково, Архив
Празничният първи юни в Областна администрация-Хасково започва с встъпване в длъжност за един ден на нов областен управител и негови заместници. На стола на губернатора сяда десетокласникът Виктор Нолев от ПМГ“Акад.Боян Петканчин“, а негови заместници са Ася Милева от СУ“Д-р Петър Берон“ Свиленград и Гергана Тенева от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“. За трите управленски поста в държавната администрация кандидатстваха 24 младежи от средните училища в област Хасково.

В 13 ч. областна администрация организира първо заседание на Областен младежки съвет за иновации. За участие в него са поканени представители на всички училища в област Хасково, на общините, на младежки центрове, клубове и структури, които имат отношение към образованието и възпитанието на младите хора и децата.

Хасково, Областна администрация
Областна администрация, Хасково, Архив

Веднага след това ще е и награждаването във второто издание на фото конкурса „Виждам красотата“, организиран от областния управител Станислав Дечев. В конкурса участваха 35 млади фотографи с общо 100 снимки. Най-малкият участник е 8-годишният Теодор Тодоров от ОУ “Иван Вазов“ Свиленград. Директното гласуване с лайкове на официалната фейсбук страница на Областна администрация определи  първото място за Габриела Нанева от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“. На второ само с няколко лайка разлика остана Цветелина Бобутанова от ОУ“Христо Смирненски“. Третата позиция е за фотография на Петя Димитрова от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“. Всички те ще получат награди, а областният управител Станислав Дечев ще отличи и своя любима снимка.

Димитровград, Първи юни
Община Димитровград

„Децата превземат властта” е акцент и в програмата на община Димитровград за 1 юни. Тя е с начало в 17.30 ч., в пешеходните алеи зад сградата на общината. И тази година кабинетът на димитровградския кмет ще е отворен за посетители в Деня на детето, но този път освен че ще могат да седнат на работното му място, ще имат възможност да издадат детска заповед и да им бъде направена фотосесия. На алеите зад кметството ще бъдат разположени работилнички, където децата ще могат да рисуват бисквитка-бюлетинка, да правят значки, да изберат своя любим герой, като оцветят и пуснат в специална урна своята рисунка. Те ще могат и да се снимат в рамка-плакат. Балони, танци и песни с децата от общинския танцов център „Галаксико”, флашмоб, фейс арт и рисунка върху асфалт на тема „Моят цветен град” включва още програмата. Атракциони с батути, въртележка и още изненади очакват на 1 юни децата в Димитровград, уверяват от администрацията.

Хасково, Палечка
Община Хасково

Театралната куклена постановка „Палечка“ на театър „Дани и Деси“ подарява на децата по повод Първи юни община Хасково. Представлението е от 11 ч. днес, на площад „Свобода“, информират от хасковската общинска администрация. 

От община Хасково съобщават още, че в 10 часа започва детски празник “Онче-бонче” в Градската градина, половин час по-късно в галерия “Атанас Шаренков” се открива изложбата “Детето и изкуството” на школа “Колорит”. От 14 часа в зала до ОУ “Любен Каравелов” ще има турнир по тенис на маса, организиран от клуб “Климент” и общината. От 17 часа пък на пл. “Свобода” отваря "Щура лаборатория" – детско научно шоу, а малко по-късно и "Щуротека" с DJ Христо.

Празничният 1 юни за най-малките жители на Харманли започва в градския парк в 10 часа. Любимецът на децата Боби Шоу, клоунът Понко Рапонко и звездата от Х фактор Донна Бангьозова участват в програмата. Водещият на детското парти обещава  забавни игри, фокуси, магично шоу и още куп приятни изненади. Малко по-късно от 17.30 часа, община Харманли и комплекс "Приказките" организират детска дискотека и весели игри. За всички деца ще има безплатен сладолед и езда на кончета - пони.
 
Екотеатър учи децата на Свиленград да опазват околната среда. Над 400 деца от детските градини участваха в забавното обучение за разделно събиране на отпадъци в Градския парк. Преди това гледаха кукленото шоу „Приказка за юначета с празни тумбачета“. Събитието е част от кампанията „Нахрани ме разделно!”, която вече трета година пътува из страната и учи децата да опазват околната среда чрез разделно събиране на отпадъците.