Църковните свещи поскъпват двойно, правят ги по нова технология
Църковните свещи поскъпват двойно, правят ги по нова технология / Darik News, архив

Църковните свещи поскъпват двойно, тъй като ще бъдат изработени по нова технология. От Светия Синод уточниха, че новите восъчни свещи, които ще се в два размера, ще се продават паралелно със старите, които са направени от парафин. Те ще бъдат двойно по-скъпи от парафинените свещи от същия размер. Все още производството на новите восъчни свещи не е започнало, тъй като продължава подготовката му в свещоливницата в „Илиянци".

Според Светия Синод новите восъчни свещи са по-щадящи за стенописите и иконите в църквите, а пушекът от парафинените е вреден, както за изображенията в църквата, така и за здравето на свещениците и миряните.

Пред Дарик реставраторът доц. Евгений Николов от Великотърновския университет бе категоричен, че какъвто и вид свещи да се палят в храмовете, те ще увреждат стенописите, а единственият вариант за тяхното пълно запазване е свещниците да бъдат изнесени извън храмовете.

Ако искаме да си купим восъчна свещ, ще трябва да дадем 40 стотинки или един лев, като големината ще бъде еднаква с тази на парафинените съответно от 20 и от 50 стотинки.Отец Илиян, който служи в няколко столични храма, бе категоричен, че каквото и да изберем, молитвите ни ще бъдат чути:

„Преди време зехтинът в България изобщо направо го нямаше. В днешно време може да се намери. Много по-скъп е, но наистина ако някой ще има кандило вкъщи, дали ще ползва зехтин или олио, но има хора, които искат да е така - ползват зехтин. Те са наистина извънредно малко. Но не е въпросът в бройката и качеството, нека знаем, че и едните, и другите се докосват до Бога чрез молитвата и тази свещ е със същия този образ и символ, както и другата", обясни отец Илиян.

Пред Дарик доц. Евгений Николов заяви, че промяната на свещите няма да доведе до реалното запазване на стенописите:

„Винаги ще си има едно отлагане върху повърхностите в храма. По-важно е, според мен, каквато е практиката в много православни държави, като Румъния и Гърция, просто тези свещи да се изнесат извън храма в специални приспособления отстрани или пред храма. Там се определят места, където да бъдат палени свещите и по този начин се запазват в централния храм стенописите и иконите", допълни доцент Николов.

Според отец Илиян, идеята свещите да бъдат изнесени извън основното помещение е добра и тя се налага във все повече храмове.

Чуйте целия репортаж на Марта Младенова и Виктория Ниновска на Radio.DarikNews.bg